Suursitsit Senaatintorilla

Lähes kaksituhatta ylioppilaslakkipäistä opiskelijaa kokoontuu Senaatintorille ja tuo pöytäjuhlaperinteensä kaupungin nähtäville.

Helsingin ylioppilaskunnan (HYY)  ja Osakuntien yhteisvaltuuskunnan järjestämillä Suursitseillä malja nostetaan 150-vuotiaalle ylioppilaskunnalle ja 375-vuotiaalle osakuntalaitokselle. Nyt kolmatta kertaa järjestettävä tapahtuma on koko maan opiskelijakulttuurille ainutlaatuinen. Sen lisäksi, että yleensä sitsit ovat parhaimmillaan parin sadan ihmisen juhlia, on poikkeuksellista, että nyt sitsit tuodaan avoimesti ulkoilmaan koko Helsingin nähtäväksi.

Suursitseille on odotettavissa 1920 osallistujaa, jotka koostuvat pääosin HYYn järjestöjen toimijoista ja ylioppilaskuntalaisista.  Suursitseille on osallistumassa myös kutsuvieraita, kuten Helsingin yliopiston hallituksen puheenjohtaja presidentti Tarja Halonen ja apulaispormestari Anni Sinnemäki.

Yhteislauluja opiskelijahengessä

Illan kulku on pääpiirteissään muista akateemisista pöytäjuhlista tuttu: sitsataan, eli syödään, juodaan ja lauletaan yhdessä. Jokaiselle opiskelijajärjestölle on muodostunut omat toisistaan enemmän tai vähemmän poikkeavat lauluperinteensä, mutta useimmat järjestöt laulavat sitsellään usein esimerkiksi Helan gåria ja Bellmanin lauluja. Sitseillä lauletaan myös tunnettuja populaarikappaleita, jotka on uudelleensanoitettu kuvastamaan opiskelijaelämää.

Aiemmilla Suursitseillä vuonna 2012 ja 2015 on Tuomiokirkon edustalla laulettu muun muassa Finlandiaa ja Helan gåria. Riemukkaat sitsaajat ovat aiempina vuosina kiinnostaneet erityisesti turisteja. Ohjelmassa on ollut soittokuntaa säestämässä valsseja, speksiesityksiä, kuorospektaakkeli ja puheita.

”Tänä vuonna on luvassa hieman erilaista ohjelmaa, mutta tälläkin kertaa kuulemme muun muassa musiikkiesityksiä”, Suursitsien projektipäällikkö Hemu Lampinen Eteläsuomalaisesta osakunnasta kertoo.

”Yli puolen vuoden projekti huipentuu pian, ja se on hurja ajatus! Tällaisen tapahtuman tekeminen on ollut mielenkiintoista ja välillä haastavaa, mutta samalla todella antoisaa. Ainoa asia, mihin emme voi vaikuttaa on sää, ja olemmekin  jo viime syksystä asti toivoneet lämmintä ja aurinkoista keliä tapahtumapäivälle”, kertoo Lampinen.

Suursitsit järjestetään Senaatintorilla 24. toukokuuta klo 17 alkaen. Juhlat päättyvät klo 21 jälkeen orkesterin säestämiin valsseihin.
Kaupunkilaiset ja media ovat tervetulleita seuraamaan Suursitsejä varsinaisen tapahtuma-alueen ulkopuolelle.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Projektipäällikkö Hemu Lampinen
suursitsit@hyy.fi
p. 040 0903514

Suursitsien Facebook-tapahtuma

 
 Havis Amanda 2018