Back to All Events

Huominen tehdään NYT

  • Vanha ylioppilastalo Mannerheimintie 3 Helsinki Finland (map)

Historiallisen ja tapahtumarikkaan polun läpikäynyt Vanha ylioppilastalo avaa ovensa kansalle 26.11. klo 15! Tule kuulemaan mitä yhteiskunnan kärkivaikuttajilla ja opiskelijoilla on sanottavanaan tulevaisuuden suunnasta!

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta HYY juhlii 150-vuotispäiväänsä 26.11.2018 Vanhalla ylioppilastalolla. Vuonna 1868 perustettu ylioppilaskunta on toiminut alusta asti opiskelijoiden edunvalvojana ja tukiverkkona, joka huolehtii jäsentensä hyvinvoinnista ja oikeuksista.

Vuoden aikana HYY on juhlistanut pitkää taivaltaan, joten nyt on aika kääntää katse tulevaisuuteen. Maanantaina 26.11. järjestetään Huominen tehdään NYTvaikuttamistapahtuma, jolloin Vanha ylioppilastalo täyttyy tulevaisuuteen suuntautuneista puheenvuoroista sekä laajasti yhteiskuntaa koskettavista aiheista.

huominentehdaannyt.png

Ohjelmisto

15:00—16:00 Kestävä tulevaisuus

Elämme hetkessä, jossa kestävä tulevaisuus on noussut aikamme suurimmaksi kysymykseksi. Tässä paneelissa kestävyyttä lähestytään kehityksen, kasvamisen, koulutuksen ja tutkimuksen näkökulmista.

Millaisia ratkaisuja Suomella on tarjota globaaliin kriisiin ja miten ne näkyvät tulevaisuudessa? Koulutuksella on Suomessa vahva asema, mutta millaista arvostusta kasvatus, koulutus ja tutkimus nauttivat muualla maailmassa? Mikä estää tämän ajattelumaailman leviämistä?

Panelistit: Oras Tynkkynen, Kaarle Hämeri, Kaari Mattila, Sini Harkki
Juontaja: Susanne Salmi

 

16:00—16:45 Toisenlainen tulevaisuus - Yritysten vastuu tulevaisuuden luomisesta?

Kuluttamisesta, ilmastonmuutoksesta, ihmisoikeuksista tai tasa-arvosta puhuttaessa keskustelu poukkoilee yksilön, valtion ja yritysten vastuun välillä. HYY Yhtymä paneutuu tässä pameelissa yritysten vastuullisuuteen. Mikä ohjaa yrityksiä muuttamaan maailmaa? Miten vastuullisuusajattelu muuttuu?  Millainen rooli yksilöllä on tässä kaikessa?

Panelistit: Elina Moisio, Esa Saloranta
Juontaja: Leena Pihlajamäki, Antti Kerppola

 

16:15—17:15 Keppiä vai porkkanaa - opiskelijat sosiaaliturvan kokonaisuudistuksessa

Sosiaaliturva puhututtaa ennen kevään eduskuntavaaleja. HYY kutsuu eri puolueiden edustajia keskustelemaan siitä, mihin suuntaan opiskelijan sosiaaliturvaa tulisi kehittää tulevaisuudessa. Lisätäänkö lainapainotteisuutta, kasvatetaanko opintorahan määrää vai siirtyykö koko Suomi perustuloon? Tilaisuudessa kurkistetaan ensimmäistä kertaa HYYn ja AYY:n jäsenilleen teettämän toimeentulotutkimuksen tuottamiin, alustaviin tuloksiin.

Panelistit:
Emma Kari (Vihreät)
Asmo Maanselkä (Kristillisdemokraatit)
Matias Mäkynen (SDP)
Riikka Purra (Perussuomalaiset)
Tiina Ahva (Sininen tulevaisuus)
Sari Sarkomaa (Kokoomus)
Veronica Rehn-Kivi (RKP)
Auli Piiparinen (Keskusta)

Juontaja: Jari Hanska

 

17:00—17:45 Tulevaisuuden työ lasten silmin

Nyt visioidaan tulevaisuuden työelämää! Miltä tulevaisuuden työelämä näyttää pienen ihmisen silmin ja mitä ajatuksia tulevaisuuden työ herättää lapsissa?

Visionääriseen paneelikeskusteluun ottavat osaa yhteiskuntaelämän asiantuntijat ja luovat kehittäjät. Paneelin kysymykset tulevat esittämään tulevaisuuden työelämän toimijat - tietysti lapset. Tule katsomaan, kun lapset laittavat ekspertit hikoilemaan!

Panelistit: Miika Sahamies, Alina Heywood, Juuli Hilska
Juontaja: Sara Järvinen

 

17:30—18:30 Yliopistodemokratian tulevaisuus

Onko seuraava steppi tasakolmikanta tai yliopistolainen & ääni -periaate? Miten HYY on edistänyt yliopistoyhteisön osallisuutta menneinä vuosina? Pitääkö Tampereen kohtaloa pelätä? Kenellä ihan oikeasti on valtaa yliopistojen sisällä, ja kuka päättää korkeakoulupolitiikan suunnan Suomessa?

Panelistit: Helsingin yliopiston hallintojohtaja ja ex-ylioppilasliikeläinen Esa Hämäläinen, HYYn historiateoksen kirjoittaja ja yliopistolainen Laura Kolbe sekä kansanedustaja ja demarien kärkikoulutuspoliitikko Pilvi Torsti, demokratia-aktivisti ja HYYn hallituksen koulutuspoliittinen vastaava Sebastian Österman.

 

18:00—18:45 Ilmastoahdistus

Ilmastoahdistus haittaa monen ihmisen kykyä rakentaa parempaa huomista. Ahdistuksen aiheita on monia, kuten tunne omien valintojen riittämättömyydestä ja huoli yhteiskunnallisen rakennemuutoksen hitaudesta. Mitä voisimme tehdä, jotta vaikeat tuntemukset kanavoituisivat muutosvoimaksi? Tule kuuntelemaan tutkijatohtori, kirjailija Panu Pihkalan puheenvuoro ilmastoahdistuksesta ja toivosta.

 

18:45—19:45 ALL Niinistö –paneeli

Millainen on Suomen arvomaailma 150 vuoden päästä? Mihin suuntaan tuulet puhaltavat ja miltä suomalainen arvoyhteiskunta näyttää tulevaisuudessa?Tämän suomalaisten arvoja käsittelevän paneelin tarkoituksena on herättää pohtimaan tulevaisuutta ja sitä, miten sen suuntaan voi vaikuttaa omilla valinnoillaan.

Panelistit: Jussi Niinistö, Ville Niinistö, Susanna Niinistö-Sivuranta

 

18:00—18:45 #kaikkihyvin?

Uskallatko vastata rehellisesti kysymykseen “onko #kaikkihyvin?” HYY polkaisee tapahtumassa käyntiin kolmen viikon mittaisen kampanjan, jonka tavoitteena on, ettei kenenkään tarvitse hävetä mielenterveyden oireilua tai pelätä hakea apua. Tule katsomaan ensimmäisten joukossa kampanjavideo ja kuulemaan asiantuntijoilta ja kokemusasiantuntijoilta miksi opiskelijoiden mielenterveyden oireilu on 2000-luvulla kasvanut ja miten mielenterveyttä tuetaan Helsingin yliopistossa, Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä (YTHS) ja opiskelijayhteisössä nyt ja tulevaisuudessa.

Keskustelemassa mukana kokemusasiantuntijoina opiskelijat Meri-Tuuli Auer ja Mikko Pellinen, YTHS:n mielenterveystyön johtava ylilääkäri Pauli Tossavainen sekä Helsingin yliopiston opiskelijaneuvonnan päällikkö Johanna Lammi. Keskustelua vetävät HYYn hallituksen jäsen Laura Wathén ja asiantuntija Sofia Lindqvist.

Cafe Vanhassa Etappi ry:n Koala-porukka peluuttaa klo 17.00-19 halukkaita Mielenterveysviidakossa-pelissä, jossa eläydytään nuoren mielenterveyskuntoutujan arkeen ja elämään.

 

20:00—21:00 Barrikadeilta parketille ja takaisin: 1968-2068

Tasan 50 vuotta sitten opiskelijat ja muut 1960-luvun radikaaliliikkeiden toimijat valtasivat Vanhan ylioppilastalon. Vasemmiston vuoden 1966 suuren vaalivoiton parketilta oli palattu barrikadeille. Missä nyt ollaan - parketilla vai barrikadeilla - ja missä kannattaisi olla? Keskustelutilaisuudessa selvitetään, mitä 1960-luvun radikalismista voi oppia tulevaisuutta ajatellen. Jos vuoden 1968 opetukset otetaan vakavasti, millaiset olisivat Vanhan valtaukset 100-vuotisjuhlat 2068?”

Puhujat: Pontus Purokuru, Anton Monti, Liisa Liimatainen

 

20:15—21:00 Polku johtajuuteen

Millainen on nuoren ihmisen monivaiheinen kasvu inspiroivaksi ja kannustavaksi johtajaksi? Tästä meille tulevat kertomaan Anna Munsterhjelm ja Tommi Laitio. Munsterhjelmillä ja Laitiolla on näkemystä siitä, miten omat elämänkokemukset vaikuttavat kasvussa johtajuuden. Mitä johtajuus vaatii ja miltä tuntuu epäonnistua johtajana? Mitä ovat ne säännöt ja ohjenuorat, joita ei lausuta ääneen?

 

21:15- Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan, Helsingin yliopiston ja Helsingin kaupungin Puhe tulevaisuudelle

 


Saavu kuuntelemaan inspiroivia puheenvuoroja ja paneeleita, sekä pohtimaan tulevaisuuden teemoja, ja niistä selviämistä.

huominentehdaannyt_lyyti_ala.png

Lisätietoa

krista.laitila (at) hyy.fi

Earlier Event: November 25
HYY150 Sillis
Later Event: December 6
Opiskelijoiden juhlakulkue